„O zdrowie dbamy – odporność wzmacniamy” – bomba witaminowa w grupie V
Po dzieciach wiosennego przesilenia nie widać, nie znaczy to jednak, że zima wcale nie odbiła się na funkcjonowaniu ich organizmów. Brak słońca, mało zabawy na powietrzu, ciężkawa dieta i choroby z pewnością obniżyły ich odporność. Zmęczony zimą organizm dziecka to większe ryzyko złapania infekcji. Wystarczą typowe dla wczesnej wiosny gwałtowne zmiany temperatury, przemarznięcie lub przegrzanie i przeziębienie gotowe. Dziś w ranku, wychowankowie grupy V wspólnie omawiali temat odporności. Co to jest odporność? Jak mądrze wzmocnić system immunologiczny w naturalny sposób? Co sprzyja, a co szkodzi naturalnej odporności? Dlaczego wzmacnianie odporności jest tak ważne? Gdzie szukać witamin, których tak bardzo wiosną potrzeba? Temat został zgłębiony, wnioski wysunięte. Pora na zastrzyk zdrowej energii. W odbudowie odporności pomoże nam dziś własnoręcznie wykonany, świeży, zielony sok, zaserwowany na drugie śniadanie. Głównym składnikiem naszego eliksiru zdrowia stała się nać pietruszki wyhodowana w doniczkach na przedszkolnym parapecie. Nać doskonale wzmacnia organizm dzięki bogactwu wartości odżywczych. Zawiera żelazo i dużą ilość witaminy C, beta-karoten, witaminę E. Obfituje też w kwas foliowy oraz sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Warto wiedzieć, że już łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. W składzie zielonego soku znalazł się równie cenne: rozgrzewający imbir, bogaty w wodę strukturalną ogórek, cytryna i cenione za smak jabłko. Zachęcamy do picia świeżo wyciskanych, odżywiających nasze ciało zielonych soków owocowo – warzywnych. To prawdziwa bomba witaminowa!