Skąd się bierze mąka? – grupa VII
Kolejny etap projektu edukacyjnego „Od ziarenka do bochenka” za nami. Tym razem bliżej przyglądaliśmy się mące. Przewidywane osiągnięcia przedszkolaków dotyczące tego zagadnienia zostały zrealizowane.
Dziecko:
- wie, jak powstaje mąka;
- potrafi zdefiniować pojęcie: młócenie;
- wymienia zastosowanie wskazanych przez nauczyciela rodzajów mąk;
- umie połączyć nazwę mąki z najbardziej charakterystycznym dla niej składnikiem;
- wypowiada się na temat zastosowań mąki – wymienia produkty, których głównym składnikiem jest mąka;
- zwraca szczególną uwagę na pieczywo i najważniejszy jej składnik, czyli mąkę;
- swobodnie wypowiada się na temat miejsca wytwarzania mąki, charakteryzuje je;
- wyróżnia czynności jakie podejmowane są w młynie, stara się ułożyć je w odpowiedniej kolejności;
- definiuje pojęcie zawód;
- rozwiązuje zagadki, których hasłem są zawody potrzebne przy produkcji chleba;
- charakteryzuje zawody niezbędne przy produkcji chleba;
- zna pracę rolnika, młynarza, piekarza i miejsca w których pracują: pole, młyn, piekarnia;
- rozwija pamięć i logiczne myślenie układając z puzzli sylwetę piekarza, młynarza lub rolnika;
- tworzy skojarzenia do każdego przedstawiciela zawodu;
- zdaje sobie sprawę z trudu pracy poszczególnych zawodów i okazuje im szacunek;
- czerpie radość i zadowolenie z zabaw z mąką;
- odczuwa satysfakcję z bycia twórcą.
Przed nami kolejne, równie ciekawe i twórcze etapy w/w projektu. Będzie z pewnością interesująco, zabawnie i kreatywnie. Czyli tak, jak lubią dzieci.