Skąd się biorą produkty ekologiczne? – projekt edukacyjny w grupie X
Smaczny, zdrowy, organiczny – z tego wniosek jest logiczny,
że najmniej przetworzony jest PRODUKT EKOLOGICZNY.
Bądź rozsądny, kupuj mądrze, to nie trudne – ależ skądże.
Mały znaczek Wam pomoże zdecydować się w wyborze.
Skąd się biorą produkty ekologiczne ? – to kluczowe pytanie projektu edukacyjnego, zrealizowanego w grupie X, w oparciu o ogólnopolski program edukacyjny skierowany do przedszkoli pod tym samym tytułem. Program ten opracowanym został przez Główny Inspektorat Sanitarny wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Główny cel, to zwiększenie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że okres przedszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia. Dlatego też istotne jest edukowanie dzieci w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują o późniejszym stylu życia. Dodatkowo z badań wynika także, że żywność ekologiczna może mieć związek ze zdrowszym stylem życia. Konsumenci ekologiczni częściej dbają o dietę i aktywność fizyczną oraz cechuje ich istotnie mniejsze prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości . Dlatego też wszystkie zaaranżowane sytuacje edukacyjne niewątpliwie pomogły średniakom zgłębić tak ważny temat, jakim jest ZDROWIE, a przy okazji… temat rolnictwa ekologicznego, produktów ekologicznych, zdrowego stylu życia i właściwych, zdrowych wyborów żywieniowych. Nie zabrakło również kulinarnych działań tj; wspólnego przygotowania „ zdrowego koktajlu bananowo – szpinakowego”. A na koniec każde dziecko wybrało sobie ekologiczne imię. Jak działały średniaki podczas projektu??? ...zapraszamy do galerii.