Wielozmysłowa spiżarniana uczta z motywem wychowawczym w grupie VI
Kształtując postawę dbałości o zdrowie, kolejny raz włączyliśmy rodziców do realizacji naszych zadań. Tym razem rodziny otworzyły swoje spiżarnie, a nasze stoły zapełniły się tradycyjnymi i niezwykle wyszukanymi zapasami zimowymi ukrytymi w słoikach. Konfitury, warzywne sałatki, przeciery, soki, kompoty a nawet suszone grzyby i owoce. Kiedy otworzyliśmy słoiczki po klasie rozniósł się owocowo-warzywny bukiet zapachów zdrowia. Każdy przedszkolak smakował i wąchał słodkie gruszki, morele i jabłka, kwaśne wiśnie, kiszone i słodko-kwaśne ogórki. Z talerzy uciekały grzybki marynowane. Suszone grzyby ,pomarańcze, banany szeleściły i zniewalająco pachniały. Buraczki pofarbowały buzie i języki. Wyraziste soki warzywne i owocowe zawróciły nam w głowie. Nawet witaminowe niejadki skusiły swoje zmysły. Zrobiła się z tego wszystkiego wielozmysłowa uczta ...z motywem wychowawczym…a jakże! Trzeba się było przecież podzielić, zaprosić, kulturalnie ocenić to co oglądaliśmy, dotykaliśmy, wąchaliśmy i smakowaliśmy. Dziękujemy rodzicom za szczodrość i to, że zawsze stają na wysokości zadania. Jesteście wielcy! A do tego pracowici i zdolni!